Alles wat je zeker moet weten over bodem isolatie

Het plaatsen van bodem isolatie is een onderwerp waar door de jaren heen behoorlijk wat aandacht aan is besteed. Wanneer je de vloer van je huis wenst te isoleren zal je tot de vaststelling komen dat er daarvoor verschillende mogelijkheden bestaan. De exacte mogelijkheden die jij kan benutten zijn echter afhankelijk van de situatie in kwestie. Zo kan je bijvoorbeeld gewoon de vloer isoleren, maar heel wat mensen zijn ook aangewezen op het isoleren van de bodem van de kruipruimte welke zich onder de vloer bevindt. In ieder geval, ben jij ook van plan om de bodem te gaan isoleren, maar wil je daar graag eerst nog wat meer over ontdekken? Dan is verder blijven lezen vooral de boodschap.

Wanneer wordt er gebruik gemaakt van bodem isolatie? 

Het komt in de praktijk niet zelden voor dat de kruipruimte nauwelijks voldoende ruimte voorziet om in te kunnen manoeuvreren. Dit betekent dat ze wellicht over een hoogte beschikt van tussen de 35 en 40 centimeter. In dit geval is het mogelijk om de kruipruimte alsnog te gaan isoleren door ze gedeeltelijk op te vangen met behulp van isolatiemateriaal. Dit betekent overigens niet dat bodem isolatie niet kan worden toegepast in een kruipruimte die wel goed toegankelijk is. In dat geval wordt er echter in de praktijk niet zelden gekozen voor het isoleren van de benedenvloer. Dit omdat er op deze manier toch nog net wat meer warmteverlies tegen kan worden gehouden. Of het isoleren van de bodem van je kruipruimte in jouw situatie de beste keuze is, is dus nog maar zeer de vraag.

Hoe kan je dergelijke bodem isolatie voorzien?

Wanneer je, je gaat verdiepen in de verschillende mogelijkheden die er bestaan voor het isoleren van een vloer zal je tot de vaststelling komen dat we een onderscheid maken tussen:

  1. EPS parels of EPS chips;
  2. Schelpenisolatie;

Voor alle duidelijkheid, de hierboven terug te vinden isolatiematerialen zijn degene waar gebruik van kan worden gemaakt voor het toepassen van bodem isolatie. Als de vloer op een andere manier kan worden geïsoleerd behoren er ook nog andere isolatiematerialen tot de mogelijkheden. Hou er hoe dan ook in de praktijk steevast rekening mee dat de kostprijs die je moet betalen voor jouw isolatiekarwei sterk zal worden bepaald door het type isolatiemateriaal waar je gebruik van maakt.

De moeite waard om te overwegen of niet?

Het is tegenwoordig meer dan ooit van belang om ervoor te zorgen dat je jouw woning op een zo optimaal mogelijke manier gaat isoleren. Dit in eerste instantie natuurlijk omdat je tot de vaststelling zal komen dat je op deze manier echt ontzettend veel kosten op jaarbasis kan besparen. Dat is echter niet alles. Daarnaast zal je namelijk eveneens tot de vaststelling komen dat het voorzien van bijvoorbeeld isolatie op de bodem van de kruipruimte ervoor kan zorgen dat je veel minder snel last zal hebben van ongedierte. Bovendien kan het ook het wooncomfort ten goede komen doordat de vloer warmer aan kan voelen. Hoe dan ook mag het duidelijk zijn, heeft jouw huis ook een kruipruimte? Dan kan het zeker interessant zijn om de plaatsing van bodem isolatie te overwegen.

Heb je nog vragen? Klik hier voor antwoord op al je vragen.