Douglashout is een van de meest geliefde houtsoorten op de Nederlandse markt. In deze blog geven we je wat meer informatie over douglashout en waarom het zo geliefd en bekend is.

Geschiedenis

Rond begin 19e eeuw is de douglasspar door Groot-Brittannië en Duitsland naar Europa gehaald. Begin 20e eeuw werden er bossen van de douglasspar aangelegd, maar pas na de 2e wereldoorlog werd de economische waarde van douglashout ontdekt. Vandaag de dag vormt een groot deel van West-Europa als groeigebied voor de douglasspar, en door zijn grote aanpassingsvermogen is de douglasspar een veelgebruikte houtsoort voor herbebossing.

Eigenschappen

De belangrijkste eigenschappen van douglashout zijn de volgende:

  • Een fijne tot matig grove nerf;
  • Een van Europa’s hardste naaldhoutsoorten;
  • Het kernhout is roodbruin van kleur, het spinthout is geelachtig;
  • Onbehandeld douglashout heeft een levensduus van zo’n 10-15 jaar;
  • Wanneer douglashout onbehandeld blijft, verkleurt het langzaamaan grijs;
  • Het groeigebied is bepalend voor de kleur, de sterkte en de massa van het hout.

Uiterlijk

De douglasspar groeit gemiddeld tot een hoogte van 40 tot 60 meter, met uitschieters van wel 90 meter hoog. Gemiddelde diameter is ongeveer een meter of 2, maar er zijn ook douglassparren aangetroffen met een diameter van wel ruim 4 meter. Jong douglashout zit over het algemeen vol noesten, omdat jonge bomen moeilijk hun takken afstoten. Dus hoe minder noesten en kwasten in het hout, hoe ouder de boom was. Verder is douglashout harshoudend. Ook in Nederland wordt er douglashout gekweekt; deze houtsoort is grover qua structuur dan het geïmporteerde douglashout.

Bewerkbaarheid

Omdat douglashout een hardhoutsoort is, is het met de hand lastig te bewerken. Met machines is bewerking geen enkel probleem. Door de aanwezigheid van noesten bestaat er de kans dat het hout sneller splijt, wanneer je schroeven of spijkers gebruikt, dus daar moet je wel rekening mee houden. Verlijmen is geen enkel probleem. Als laatste is douglashout wel een houtsoort die een voorbehandeling vraagt. De sterkte van het hout zorgt ervoor dat het voor veel verschillende toepassingen bruikbaar is, voor zowel klussen buitenshuis maar zeker ook binnenshuis. Ook wordt douglashout gebruikt in de chemische industrie, omdat het goed tegen zuren bestand is.

Bron: www.houtdirect.nl