WOZ bezwaar, waar rekening mee houden?

Keukens Rijssen 3

Elk jaar opnieuw zal de stad of gemeente waarin je woonachtig bent ervoor kiezen om een zogenaamde WOZ waarde te bepalen voor jouw eigendom. Op het ogenblik dat dit gebeurt is het altijd interessant om even te controleren of deze bepaalde WOZ waarde daadwerkelijk correct is of niet. Het merendeel van de mensen gaat er in de praktijk als het ware blind vanuit dat dit altijd wel klopt, maar dat is zeker niet juist, integendeel. Het komt in de praktijk dan ook wel degelijk niet zelden voor dat er sprake is van een te hoog bepaalde waarde. Is dat ook bij jou het geval en wil je dan ook graag WOZ bezwaar aantekenen? Hou dan zeker rekening met onderstaande tips! 

Waarom is de WOZ waarde nu precies zo belangrijk?

Het aantekenen van WOZ bezwaar kan in de praktijk ontzettend belangrijk zijn wanneer blijkt dat de bepaalde WOZ waarde niet correct is. Je moet er namelijk rekening mee houden dat een te hoog bepaalde WOZ waarde niet onaanzienlijke gevolgen kan hebben. Verschillende belastingen en heffingen worden namelijk bepaald aan de hand van deze waarde. Een te hoog bepaalde WOZ waarde betekent dus met andere woorden dat je ook (veel) teveel zal betalen voor de heffingen en belastingen die eraan verbonden zijn. Het loont dus altijd zeker en vast de moeite om na te gaan of de waarde die voor jouw eigendom werd bepaald daadwerkelijk correct is of niet. 

Is het mogelijk om bezwaar aan te tekenen tegen je WOZ waarde?

Het komt niet vaak voor, maar de kans bestaat wel degelijk dat de gemeente of de stad waarin je woont ervoor heeft gekozen om een WOZ waarde te bepalen die nodeloos veel hoger is gelegen dan je mogelijk in eerste instantie had verwacht. Is dat het geval? Hou er dan rekening mee dat je altijd een zogenaamd WOZ bezwaar in kan dienen. Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat dit alleen maar interessant is wanneer je er echt zeker van bent dat er sprake is van een te hoge waarde.

De zogenaamde WOZ-beschikking zal elk jaar opnieuw in de bus vallen van mensen die eigenaar zijn van een woning. Daar kan je niet omheen. Dit gezegd hebbende is het zo dat deze waarde niet elk jaar hetzelfde zal zijn. Dit omdat bijvoorbeeld de actuele verkoopprijzen van gelijkaardige panden in de buurt zijn gestegen. In ieder geval, heb jij het gevoel dat de waarde van jouw eigendom niet correct werd bepaald? Dan is WOZ bezwaar aantekenen altijd het overwegen waard.

Let op! Teken je WOZ bezwaar tijdig aan!

In bepaalde gevallen kan het dus voorkomen dat je een WOZ bezwaar wilt indienen. Dit is het gevolg van het feit dat je het niet eens bent met de WOZ waarde die werd bepaald voor jouw eigendom. Wanneer je van plan bent om bezwaar aan te tekenen is het van cruciaal belang om er rekening mee te houden dat dit tijdig moet gebeuren. Je hebt hiervoor 6 weken de tijd volgend op de datum van de WOZ beschikking. Let goed op, is deze termijn verstreken? Dan moet je er rekening mee houden dat je voor het op dat ogenblik lopende jaar niet langer bezwaar meer kan indienen.