Welke soorten stopcontacten kan je plaatsen in je nieuwe huis?

Vaak wordt er pas gekeken naar de soorten stopcontacten en de plaatsing ervan, wanneer je naar een nieuw huis gaat verhuizen, je huidige huis gaat renoveren of wanneer er kinderen aan het huishouden worden toegevoegd. Loop een rondje door het huis en noteer waar alle stopcontacten zitten, maar ook welke er zijn namelijk verschillende soorten, zo heb je een inbouw stopcontact, maar ook een opbouw. In dit artikel lees je over welke soorten stopcontacten er zijn en welke soort er handig zijn in de diverse ruimtes in je woning. 

Soorten stopcontacten

Een andere naam voor stopcontact is een wandcontactdoos (WCD). Er zijn diverse stopcontacten op de markt, voor zowel binnen- als buitenshuis. Een inbouw stopcontact wordt vaak in de woning gebruik en is ingebouwd in de muur. Daar en tegen een opbouw stopcontact steekt uit vanaf de muur en is vaak terug te vinden buiten het huis. Tegenwoordig vind je in veel huishoudens ook een usb stopcontact voor het opladen van een tablet of een telefoon. Stopcontacten zijn nu in meer kleuren verkrijgbaar dan standaard wit of crème, zo kan je ook kiezen voor grijs of antraciet. 

Waar plaats je stopcontacten?

Afhankelijk van de woning kan je kijken of er ergens al stopcontacten zijn geplaatst en bedenk hierbij hoe jezelf alles wil inrichten en of je voldoende stopcontacten hebt. Het is belangrijk dat er voldoende stopcontacten zijn voor alle apparatuur die je dagelijks gebruikt, maar ook nog vrije stopcontacten voor wanneer je iets wil opladen of een stofzuiger moet aansluiten. Een usb stopcontact is vooral handig in de ruimtes waar je gebruik maakt van je telefoon of tablet, zoals de woonkamer en slaapkamer. Terwijl een inbouw stopcontact eigenlijk wel door het hele huis worden gebruikt en opbouw stopcontact vooral in de ruimtes waar water wordt gebruikt, zoals de keuken en badkamer.