Voor de zolder moet ik binnen een korte termijn het raamkozijn van de dakkapel vervangen. Deze had last van houtrot en het glas is nog het ouderwets enkel glas. Hierdoor heb ik mogelijk last van lekkage en slechte isolatie op zolder. En op zolder is waar je de meeste warmte verliest in het huis. Als vervanging dacht ik aan een kunststof kozijn met houtlook en 2 of 3 draai kiep ramen. Dit maakt het makkelijk om te ventileren op de warmere dagen. Ook zullen er 1 of 2 roosters geplaatst gaan worden voor de ventilatie in de ruimte.

Kozijn eerste verdieping

Op de eerste verdieping zat ik te denken aan franse balkons aan de voorkant. Een frans balkon zou goed staan bij de huidige dichte ramen. Als je deze ook vervangt met een draai kiepraam dan heb je ook weer de optie van ventilatie op de warmere dagen in de zomer. Zo kan je binnen een kort tijdsbestek de hele ruimte gelijk maken aan de afkoelende buitentemperatuur.  Aan de achterkant weet ik nog niet wat ik wil met de kozijnen. Waarschijnlijk ook een draai kiepraam met een vast raam en een rooster.

Subsidie kozijnen en glas

Ik moet me eerst maar eens gaan verdiepen in de subsidies die ik kan krijgen bij nieuwe kozijnen. Volgens mij moet ik dan bij de gemeente zijn en niet bij de overheid, maar dat weet ik nog niet zeker. De keuze is tot nu toe kunststof kozijnen met triple glas al kan de hoogte van subsidie of de prijs van de werkzaamheden hier natuurlijk nog roet in het eten gooien. En hier door mij op hele andere gedachten zetten om te kiezen voor kunststof met triple glas of aan de gang te gaan met HR++ glas in bestaande houten kozijnen.