Ga voor een massieve houten vloer zoals de eiken vloer

Eiken Vloer

Wanneer je voor een nieuw huis een vloer uit gaat zoeken dan zal het je al snel opvallen dat daar best wat tijd in gaat zitten. Een vloer ligt meestal lang en je moet er dus ook lang tegenaan kijken. Ga je voor tapijt, of toch een vlakke vloer? Wil je dan laminaat, of toch een eiken vloer? Hier ontdek je meer over de eiken vloer en waarom dit type hout zo populair is.

Eiken Vloer

De voordelen van een eiken vloer

De eiken vloer is nog altijd razend populair maar is dat eigenlijk al honderden jaren. Het is een massieve houtsoort die je prima kunt gebruiken voor allerlei toepassingen, waaronder dus voor vloeren. Eikenhout heeft dan ook veel voordelen:

  • eikenhout is ontzettend duurzaam
  • het geeft de vloer een chique uitstraling
  • het voelt prettig aan

Massief hout zoals eikenhout is vooral populair door het uiterlijk. Het is simpelweg chique en duur. Het doet elke ruimte luxe lijken en dat is dan ook het voornaamste voordeel. Daarnaast is eikenhout duurzaam; het gaat tientallen jaren mee als je het goed weet te onderhouden. Het voelt bovendien prettig aan onder je voeten. Het is geen keiharde vloer maar ook niet te zacht.

Zijn er ook nadelen?

Net als met ieder ander soort materiaal zijn er natuurlijk ook nadelen als het gaat om massieve houten vloeren zoals de eiken vloer. Allereerst is het niet geschikt voor vloerverwarming. Steeds meer mensen kiezen voor vloerverwarming in hun woning. Dit is een zuinigere manier van warmte opwekken en het is comfortabel. Met een eikenhouten vloer kan het echter niet want dan gaat het hout kapot. Een ander nadeel is dat eikenhout niet watervast is. In kelders, schuren of badkamers kun je dus absoluut geen eikenhout leggen. Het hout zet uit wanneer het in contact komt met water of vocht. De vloeren kunnen dan zelfs gaan bollen.