Hoe herkent u antieke meubelen?
Het kan soms wat lastig zijn om vintage en bijvoorbeeld Engelse stijlmeubelen uit elkaar te halen. Het verschil? Vintage meubelen zijn na 1920 gemaakt en antieke meubelen zijn van voor dit jaar. Antieke meubelen zijn nog voornamelijk uit de 18e en 19e eeuw. Dit komt door de opkomst van de Engelse stijlmeubelen rond het tijdperk van Queen Anne, wat begin 1700 was. Hier werd het gebruikelijk om voornamelijk lichte meubelen te hebben wat verschuifbaar was. Voor deze periode was het niet gebruikelijk om het interieur te verplaatsen, waardoor de meubelen zwaar waren. Hieruit zijn dus de Engelse stijlmeubelen ontstaan.
Wat zijn de kenmerken van antieke meubelen?
Antieke meubelen zijn voornamelijk te herkennen aan het massieve hout waaruit ze gemaakt zijn. Vaak zijn bijvoorbeeld Engelse stijlmeubelen wat grover en zwaarder dan andere antieke meubelen uit de tijd van bijvoorbeeld Queen Anne. Veel antieke meubelen stralen macht en rijkdom uit, wat veel luxe aan uw woning toevoegt. De meubelen zijn vaak strak afgewerkt, maar er kan soms een klein foutje in het design of de meubel zelf zitten. Dit komt door het feit dat antieke meubelen met de hand zijn gemaakt door de mensen die vroeger in een gilde zaten. Deze mensen waren bijvoorbeeld gespecialiseerd in het maken van meubelen en moesten deze ook met de hand maken. Mensen uit deze tijd kenden bijvoorbeeld geen elektrische zagen en dergelijke apparaten om meubelen van nu zo strak en mooi mogelijk te krijgen.
Het zoeken naar antieke meubelen
Het is niet altijd even makkelijk om opzoek te gaan naar antieke meubelen, omdat deze meubelen al zo oud zijn en vaak hun beste jaren hebben gehad. De meeste meubelen zijn te vinden in een kringloopwinkel, waar deze meubelen echter vrij zeldzaam te zijn. Wat wel mogelijk is, is om de meubelen in een antiekwinkel te kopen. Deze winkels kopen of alle antieke meubels in die zij tegenkomen, of ze maken deze meubelen zelf. Het is dus niet echt antiek, maar heeft wel het uiterlijk ervan.