Goedkope keuken scoren maar wel met kwaliteit

Een inbouwkeuken is voor velen een grote investering. Je hebt er daarna wel jarenlang plezier van. Maar er zijn weinigen die meer dan 100.000 euro kunnen ophoesten. Dan heb je ook een unieke topkeuken; die zijn voor weinigen weggelegd. En die zouden waarschijnlijk ook niet echt staan in jouw woning. Of je moet een villa boven zee hebben aan de Côte d’Azur. De onderkant van de prijsgrens ligt tussen de 1.000 en 2.000 euro. Een goedkope keuken is minder dan 2.500 euro. Vaak is dit een bouwmarkt keuken maar er zijn ook online aanbieders die vanaf dat prijssegment al behoorlijk mooie keukens aanbieden. 

Een goedkope keuken op maat maken, kan een dure keuken worden

Er was een tijd waarin er flink gestunt werd met keukens. Dat is nu een beetje in rustiger vaarwater gekomen. Enorme kortingen zijn zeldzaam geworden. En toch… betaal je snel teveel voor je nieuwe keuken. Hoe dat kan? Je wilt een keuken die past in de ruimte die je daarvoor voor ogen hebt. Een standaard inbouwkeuken bevalt je maar hij is net een kastje te lang. De prijs is echter voor de keuken zo die er staat. De adviseur moet aan het werk om je keuken in te korten. Er komen extra handelingen die gedaan moeten worden. Het blad moet bijgesneden. Is dat van steen? Dan gaat dat in de papieren lopen. Zo wordt een standaardkeuken, vermaakt op jouw maatvoering, dus eerder duurder dan goedkoper. Terwijl je ook nog eens minder keuken afneemt. 

Wat zit er nu echt achter de frontjes?

De inbouwkeukens worden vaak van degelijk Duits materiaal vervaardigd. Maar het blijven wel platen houtachtig materiaal, scharnieren, knopjes en een werkblad. Veel keukens tonen op deze manier mooi en er steekt ook vaak een sierlijke kraan uit boven de gootsteen en de kookplaat glimt. Een aardig prijsje voor een hele keuken, denk je. Maar als de deurtjes open gaan is er nergens een vaatwasser te bekennen. Ook ontbreekt soms een vriesgedeelte in je koelkast. De magnetron en de oven kunnen nog bijgekocht, staat er onder het aanbiedings bedrag op het bordje vermeld. Kortom, je koopt dan het geraamte van een keuken met nog weinig apparaten. En die kosten ook geld. Per stuk.

Goedkope keuken maar wel beter dan een simpele keuken

Aan te raden is om een keuken niet meteen bij de bouwmarkt weg te halen. Behalve als je er niet tegenaan hoeft te kijken en je zo’n keuken gewoon om praktische redenen nodig hebt. Voor een recht keukentje betaal je dan rond de 1.000 euro. Voor een hoekkeuken zo’n 1.400 euro. Een goedkope keuken met looks, kwaliteit en lange levensduur zit rond de 3.000 – 4.000 euro. Wil je die in uitvoering met een eiland, dan stijgt de prijs al snel naar de 5.500 euro. 

Reken eerst het totaalplaatje goed uit

Een goedkope keuken kan uiteindelijk een dure keuken worden. Kijk eerst wat je aan apparatuur wilt en dan welke keuken je mooi vindt. Is de keuken die je gaat kopen inclusief montage en leidingwerk? Meestal niet, dus dat bedrag moet er voor het totaalplaatje ook nog bij. Pas dan weet je of je een goedkope keuken je huis hebt binnengehaald.Klik hier om direct jouw nieuwe keuken te kopen.