Hoe richt ik best mijn dakterras in?

balkonhekken

Je hebt net een eigen woning gebouwd of gekocht met dakterras, maar weet niet goed hoe dit dakterras zo modern en toch ook veilig mogelijk in te richten, passend bij de verschillende seizoenen in het Nederlandse weer. Wat nu? Om je hierbij te helpen hebben we enkele belangrijke elementen opgelijst in verband met de veiligheid van je dakterras en de meest optimale inrichting om te genieten zonder zorgen.

Allereerst, de veiligheid verzekeren

Voordat we beginnen met de inrichting van het dakterras is het belangrijk om er eerst voor te zorgen dat het dakterras zo veilig mogelijk is zodat er geen ongelukken gebeuren. Wat er dus eerst nodig is, is een dakterras omheining. Deze omheining zorgt ervoor dat niemand van het dakterras kan vallen, vooral voor kinderen en huisdieren is dit van belang om duidelijke en letterlijke grenzen aan te geven zodat iedereen zonder zorgen kan genieten. Voor de omheining is er een bepaald balkonhek nodig, hiervoor bestaan veel soorten. De meest gebruikte soort is van aluminium door zijn duurzame karakteristieken bij alle weer en zijn lage nood aan onderhoud. Hiernaast is glas zeer populair, ook door zijn duurzame karakteristieken en door het feit dat al het licht wordt doorgelaten en zo een extra open en ruim gevoel geeft. Het enige grote nadeel aan een balkonhek van glas is dat het veel onderhoud vergt doordat je op glas alle vuil kan zien, hier moet dus wel aan gedacht worden wanneer je een glazen balkonhek koopt.

De inrichting van het dakterras zelf

Veel bouwbedrijven die dakterras hekwerk installeren, hebben een bijpassende vloer of overkapping die bij het type balkonhek hoort. Zo krijg je één mooi geheel van je dakterras wat een extra groot en gezellig gevoel geeft voor jou en je gasten. Hiernaast is verlichting zeer belangrijk. Zorg ervoor dat de verlichting geschikt is voor buiten en het liefst op zonne energie. Zo bespaar je extra kosten en draag je je steentje bij aan het milieu. Afhankelijk van je eigen voorkeur en grootte van het dakterras, kan je ligbedden, een bank en of  tafel en stoelen op het dakterras zetten om zo bereid te zijn op alle mogelijke situaties. Om het extra af te maken kan je planten, bloemen en lichtslingers installeren zodat het dakterras dé plek wordt van het huis.