De à la minute marinade

De à la minute marinade. De marinade zegt het al, op het laatste moment voeg je de marinade toe aan je het product wat je wilt marineren. Deze marinade pas je toe ongeveer een 15 tot 20 minuten voor dat je het product gaat bakken of grillen. De à la minute marinade wordt vaak gebruikt bij het marineren van vis en zachte stukken vlees. Dat samen met een mooi gedekte tafel met design servies en het feest is compleet.

De marinade die ik jullie laat zien is speciaal voor een stukje vis. Dat kan zijn een zalmmoot , pangasius of zonnevis, als het maar een vis met een lichte smaak is.

Marinade :

  •  ½ theelepel gekneusde peperkorrels.
  •  2 dl zonnebloemolie
  •  1 theelepel verse gehakte rozemarijn
  •  1 theelepel verse gehakte tijm
  • 1 theelepel verse gehakte peterselie
  •  35 ml citroen sap
  •  en een beetje zout.

Meng dit alles goed en laat je visje er een minuut of twintig in marineren voordat je hem bakt of grilt.

De koude marinade

De koude marinade is bedoeld om vlees en wild gedurende een lange tijd te marineren. Het stukje vlees marineren kan variëren van 4 uur tot 4 dagen. Maar dan wel in een koelkast of koude kelder. De marinade die ik laat zien heb ik gebruikt voor het maken van een varkenssaté en hiervoor heb ik 3 varkenshaasjes gebruikt.

Marinade:

  •  3 theelepels sambal
  •  1 dl olijfolie
  •  1 theelepel sojasaus
  •  1 theelepel zout
  •  1 theelepel knoflookpoeder of pulp
  •  3 theelepels paprikapoeder
  •  1 theelepel Kaneel
  •  2 eetlepels citroensap

Ik heb de varkenshaas in saté formaat blokjes gesneden en ze in een afsluitbaar zakje gedaan. Vervolgens de marinade er overheen gegoten en het een dag in de koeling laten marineren. De volgende dag heb ik er saté van geregen samen met een stukje ui paprika en champignon. De marinade kun je lang bewaren, als je er nog geen vlees mee gemarineerd hebt ongeveer een week of twee. Het varkensvlees serveren op design servies en het plaatje is afgerond.